'Atatürk'ün Okurken Sözlerinin Altını Çizdiği Filozofları

Akın Keskin'in yaklaşık 13.000 sayfa kitap inceleyip 5 yılda tamamladığı ''Atatürk'ün okurken sözlerinin altını çizdiği Filozofları'' adlı eseri yayımda.

Yazarın ‘’Neye inanırsanız, neyi ne kadar bilirseniz bilin, satırlarınızda kendinizden mutlaka bir şeyler bulacağınız bir dehanın altını çizdiği notlar bunlar. Satırları okudukça, onun büyük merakını ve sistemli bilgi takibini göreceksiniz’’ sözleriyle tanımladığı kitabında, okurlarına Atatürk’ün altını çizdiği cümlelerle Atatürk’ü tanıma şansı sunuyor.

Kitaba ulaşmak için: https://www.kitaparmonisi.com/product-page/ataturk-un-filozoflari-akin-keskin

Kitaba Başlarken 

''Ulu Önder Atatürk’ü anlamaya çalışmak bile insanın ufkunu açıyor. Bu derlemeyi yazmaya başladığımda fark ettim ki yaşamım boyunca  onun eylemlerinin nedenlerini ve sonuçlarını çok irdelemeyerek sadece arada yaşananları anlamaya, anlamlandırmaya çalışmışım. Yine bu çalışmayı yaparken pek çok yazarın ve aydın etiketli kişinin onun yerine kararlar verdiğini, kendi siyasi, ahlaki ve dini görüşleri çerçevesinde tarafsız olmayan yazılar kaleme aldığını üzülerek gördüm.

Bu çalışmayı yaparken böyle büyük bir şahsiyetin fikir dünyasını doğru aktarmanın da ne kadar ağır, zor ve tehlikeli olduğunun bilincindeyim. Buradaki olası hatalarımı  düzeltmek ve sizlerin tespitlerinize ulaşmak için kitaba iletişim bilgilerimi ekliyorum.

Bu satırları okuyanların bir bölümü; “Onun hayata geçirdikleri, bundan yüz yıl önceydi, şimdi bunların masaya yatırılıp incelenmesi ve kimilerinin reddedilmesi, kimilerinin revize edilmesi gerekmektedir” diyebilirler. Ancak onlara söyleyeceğim söz şudur: “Durum sizin bildiğiniz gibi değil, çok vahim bir durumdayız. Bırakın revizyonu onun söylediklerini tam olarak hayatımıza aktarma yolcuğunun ilk durağındayız ”. Ve yine onlara söylemek isterim ki günümüzden  beşyüz yıl önce yaşayan Spinoza, 2300 yıl önce yaşayan Aristotales ve 2500 yıl önce yaşayan Platon ve dönemdaşı Sokrates ‘in fikirlerini kabul ederek, okullarda okutarak irdelemekteyken Atatürk’ün fikirlerini içselleştirmeden reddetmek/revize etmek konusunda yapılan bu acele nedendir ?

Unutulmamalıdır ki her fikir ve eylem kendi coğrafyası altında yeşerir, oraya  özgü olur . O fikir evrenselleştikçe coğrafi sınırlar ortadan kalkar ve dünyanın öbür ucunda yankılanır. Ve bilinir ki , fikirler asla ölmez. Sadece tek bir sözü, örneğin “Yurtta barış, dünyada barış” sözü bile bir anda onu evrenselleştiriyor. Bu nedenle dünyanın öbür ucundaki pek çok ülkede (Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, Şili, Küba, Azerbaycan, Kırgızistan, Japonya, Macaristan, Avustralya, Romanya, Türkmenistan, Peru, Yeni Zelanda, İsrail)   Atatürkümüz’ün heykelleri vardır. Adının verildiği sokaklar,  caddeler, okul isimleri, anı plakaları vardır. Biz ne şanslı bir milletiz ki, hiçbir milletin böyle bir önderi olmadı ve bir daha dünyaya gelmesi neredeyse imkansızdır.

 Amacım Ulu Önder’e övgüler düzmek değil. Onu bilen bilir, daha doğrusu “geçinmeye gönlü olan” bilir.  Benim amacım bu kadar muazzam işleri, bu kadar kısa bir yaşam süresinde gerçekleştirirken -kitap okuyarak- yaşama mola verdiği zamanları izleyerek o anlarına yıllar sonra tanıklık etme şerefine nail olmaktır. Çünkü böyle yüksek şahsiyette ki insanlar için kitap okumak inanılmaz bir dinlenme, kendini dinleme ve dünyanın kaygılarından uzaklaşma aracı olabilir.

Neye inanırsanız, neyi ne kadar bilirseniz bilin, satırlarında kendinizden mutlaka bir şeyler bulacağınız bir dehanın altını çizdiği notlar bunlar. Satırları okudukça  onun, büyük merakını ve sistemli bilgi takibini göreceksiniz.

Atatürk’ün incelediği konular; din, siyaset, askerlik, sosyal hayat, metafizik, antropoloji, arkeoloji, dil bilim, müzik ve hatta sağlık sorgulamalarını içeriyor. Kaynakların pek çoğu Fransızca,  Arapça ve Orta Asya Türk dillerinde olup bu dillerin tümüne büyük hakimiyeti var.

Bu çalışmada ben okuduklarının sadece felsefe ile ilgili bölümlerini inceledim. Ancak gördüm ki, onun askerlik dışında siyaset, ekonomi, dilbilim,  sanat ve inançlar konularında da incelenmeye değer pek çok tespitleri vardır.

Dikkat çekici bir nokta ise Atatürk’ün özellikle komşu ülkelerin yakın ve uzak tarihini incelemiş olması. Bu inceleme öylesine detaylı ki, onların konuştuğu diller den tutun,  onların mevcut medeniyetlerinin geldiği noktaya varan bir kronoloji ile incelemiştir.

Her türlü fikri araştırma merakının sonucu olan altını çizdiği cümlelerden oluşturulan bu seçki, o’nun bu fikirlerin tümüne onay verdiği ve hepsini kullandığı anlamına gelmemektedir.

Fikrimce yaptığı araştırmalar, onun sadece “analiz”  için kullandığı veriler olup “dahiliğinin” ürettiği ve sonradan Cumhuriyetimiz için “sentez” haline getirdiği tespitlerdir.

Okuduğu kitapların bir bölümünün başlıklarını bölümler arasında serpiştirilmiş olarak göreceksiniz. Bunları buraya almanın sebebi, ilgilendiği konuların çeşitliliğini ve derin araştırma isteğinin somut karşılığını ortaya koymaktır.

Yine felsefeye olan ilgisini, okuduğu felsefe kitaplarından ve filozoflardan anlamak çok kolaydır. Zaten bu kadar büyük işler başarmış bir insanın mutlaka bir felsefesi vardır, olmalıdır.

 İncelediği filozofların fikirlerini, çağdaş Cumhuriyetimizin o zamanki koşullarındaki halka, onların eğitimine nasıl adapte etmeye çalıştığı ayrıca özel  bir araştırma gerektiren çok önemli bir konudur. 

 Bu çalışmada yer alan kitaplar, yayınlar ; Atatürk’ün incelediği , okuduğu  kitapların tamamı olmayıp bu çalışmanın yayınlandığı tarih itibarı ile ulaşılabilen kitaplardır. Dilerim bu “deha” nın yaptığı çalışmalar daha ileri araştırmalar ile gün yüzüne çıkar. Çağdaş, vatansever, toplumu ile barışık olmanın nasıl bir şey olduğu anlaşılarak – geçinmeye gönlü olan insanlara ve toplumlara – rehber olur.

Bu çalışmayı yaptıktan sonra, dilbilgisi düzeltmelerini yapan, edebiyat öğretmeni Eda Altay’a teşekkür ediyorum. Ayrıca Atatürk’ün altını çizdiği sözler, anlam bütünlüğü bozulmaması için, olduğu gibi aktarılmış olup, bundan dolayı o cümlelerde dilbilgisi ve noktalama eksikleri olabilir. Olası her türlü soru, katkı ve önerileriniz için; “basedepolama@gmail.com” e-posta adresine mesaj gönderebilirsiniz ve böylece sonraki baskılarda gereken güncellemeler yapılabilir.

Akın Keskin , İnşaat Mühendisi, Ankara''