Aydın'daki Asansör Kazasında 4 Sanığa Hapis Cezası

Aydın'da üniversite öğrencisi Zeren Ertaş'ın ölümüyle sonuçlanan yurt binasındaki asansör kazasına ilişkin davada mahkeme kararını açıkladı. Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi, asansör bakım firması yetkilisi Mustafa B. ve üç mühendisi "taksirle bir kişinin ölümüne neden olma" suçundan hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme Kararı

Duruşmaya tutuklu olarak katılan sanıklar Mustafa B., Halil T., Uğur İ., ve Ramazan A. ile tutuksuz yargılanan Nuri M. savunmalarını sundu. Savcı, sanıkların "bilinçli taksirle bir kişinin ölümüne neden olma" suçunu işlediklerini belirtti ve mevcut delil durumu ile tutuklu kaldıkları süreyi göz önüne alarak Halil T., Uğur İ., ve Ramazan A.'nın tahliyesini talep etti. Asansör bakım görevlisi Mustafa B.'nin tutukluluk halinin devamına karar verilmesi istendi.

Savunmaların ardından mahkeme, Mustafa B.'ye "taksirle bir kişinin ölümüne neden olma" suçundan 5 yıl hapis cezası verdi. Suçun bilinçli taksirle işlenmesi nedeniyle ceza 6 yıl 8 aya çıkarıldı, ancak sanığın geleceği üzerindeki etkileri göz önüne alınarak ceza 5 yıl 6 ay 20 gün olarak belirlendi. Mustafa B. ayrıca 2 yıl meslekten menedildi.

Halil T., Uğur İ., ve Ramazan A.'ya verilen 3 yıl 6 aylık hapis cezası ise indirimle 2 yıl 11 ay olarak kararlaştırıldı ve bu sanıklar tahliye edildi. Elektrik mühendisi Nuri M. ise beraat etti.

Olayın Geçmişi

25 Ekim 2023'te Aydın'daki Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda meydana gelen asansör kazasında Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi 22 yaşındaki Zeren Ertaş hayatını kaybetmişti. Olay sonrası asansör bakım firması yetkilisi, asansörü monte eden firmanın sahibi ve iki mühendis tutuklanmıştı.

Bu karar, benzer trajedilerin önlenmesi için yetkililerin daha dikkatli ve sorumlu davranmaları gerektiği mesajını verirken, Ertaş ailesi ve kamuoyu için adaletin tecelli etmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.