Binlerce yıllık kültürel mirasın tanığı Bergama'daki kazı evi kapılarını tarih severlere açtı

Pergamon Kazı Evi arkeolojinin büyüleyici dünyasına konuk olmak isteyenleri ağırladı.

“Pergamon Kazı Evi’nde Bir Gün” başlığıyla düzenlenen açık kapı etkinliğinde toplam on merak uyandırıcı istasyonda arkelojik bir kazının çeşitli disiplinleri tarih meraklılarına anlatıldı. Harita eşliğinde Pergamon Kazı Evi’ni gezen ziyaretçiler, jeofizik çalışmalar, yüzey araştırması, kazı, buluntu işleme ekibi, paleoantropoloji, nostaljik araçlar, kazı evi hayatı ve lezzetleri, kütüphane, mimari belgeleme ve kazı başkanlığı destinasyonlarında binlerce yıllık kültürel mirasa yolculuk etme olanağı buldu.

(Alman Arkeoloji Enstitüsünün Müdürü Prof. Felix Pirson)

Bergama’daki kazıları Türk araştırmacıların iş birliğiyle yürüten Alman Arkeoloji Enstitüsünün Müdürü Prof. Felix Pirson, tarihi bir yolculuk için açık kapı günü düzenlediklerini ve İzmirlilere, tarih meraklılarına bir kazı araştırmasının detaylarını anlatmak istediklerini söyledi.

Yüzey araştırmadan jeofizik araştırmaya kadar tüm özenli çalışmaların ayrıntılarını Türkiye’deki tarih meraklıları ile paylaştıkları için büyük mutluluk duyduklarını aktaran Pirson, “Burada bir kazı evinin yaşam düzenini de göstermek istedik. Burada 35-40 kişilik bir ekip 2,5-3 ay birlikte çalışıyor ve konaklıyor.  Dolayısıyla mutfak da önemli bir konu oluyor. Her şey üzerine bilgi veriyoruz” dedi.

Pirson, kazı evindeki nostaljik araçlar destinasyonunun da ilginç bir alan olduğunu söyleyerek, 1950’li yıllardan itibaren kazı çalışmaları sırasında kullanılan iş makinesinden günümüze kadar birçok aracın ziyaretçilerle buluşturulduğunu ifade etti. 

Felix Pirson, yürüttükleri kazı çalışmaları hakkında da bilgi vererek, şöyle konuştu:
“Pergamon tarihi alanda çok önemli bilgiler veriyor. Mesela antik dönemde ekonomik hayat hakkında. Son yıllarda o dönemin lüks ve mozaikli bir evini tespit ettik. Türk ekiplerle iş birliği içinde bu konuda çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi. 

(Münih Ludwig Maximilians Üniversitesi Tarih Öncesi Protohistorik ve Roma Arkeolojisi Uzmanı Prof. Dr. Wolf Rüdiger Teegen)

Münih Ludwig Maximilians Üniversitesi Tarih Öncesi Prohistorik ve Roma Arkelojisi Uzmanı Prof. Wolf Rüdiger de açık kapı etkinliği ziyaretçilerine antik dönemden günümüze kalan iskeletler üzerinde yürüttüğü çalışmaları anlattı.

Prof. Rüdiger, iskeletler üzerindeki bilimsel çalışmalarda dönemin hastalıklarından izlerin yanı sıra beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi veren detaylara rastladıklarını dile getirdi.

Açık kapı etkinliğine katılan Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik  ise 2014 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Bergama Antik Kenti’nin ulusal ve uluslararası alanda çok büyük değere sahip olduğunu hatırlattı.

Antik kentin evrensel değerini her çağda koruyacağını, Bergama’nın da bu değerle yükseleceğini anlatan Çelik, Bergama Belediyesi olarak tanıtım ve turizm çalışmalarını sürdüreceklerini, antik mirasa da sahip çıkacaklarını aktardı.