Ege Teknopark, geleceğin teknolojilerine odaklanıyor
Türkiye'nin tam akreditasyona sahip, uluslararası tanınır öncü araştırma üniversitelerinden olan Ege Üniversitesi Ege Teknopark firmaları, yapay zekâdan bilişim teknolojilerine, ziraat ve gıda teknolojileri ile medikal ve otomasyondan dijital oyun teknolojilerine kadar geleceğin teknolojilerine yönelik çalışmalar yürütüyor.
Ege Üniversitesi Rektörlüğünün yüzde 100 hisse sahibi olduğu ve yüzde 100’e yakın doluluk oranı ile hizmet veren Ege Teknopark, başta yaşam bilimleri ve sağlık olmak üzere öncelikli alanlara yönelik İzmir ve bölgede diğer paydaşlar ile işbirliği ve sinerji halinde nitelikli çalışmalara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
Ege Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Emre İlker, “Ege Teknopark olarak, Ege Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak öncülüğünde, Ege Bölgesinin Ar-Ge ve İnovasyon kabiliyetini geliştirmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi ve nitelikli istihdamın artırılması hedefimiz doğrultusunda araştırma-geliştirme ve proje çalışmalarına öncelik veriyoruz. Ar-Ge firmaları ve kuluçka girişimcilerimiz ile birlikte sürdürdüğümüz projelerle Türkiye genelinde yenilikçi teknoloji geliştirme alanında önemli bir yere sahibiz. Teknoparkımız, kuruluşundan bu yana 2 bin 600’ün üzerinde Ar-Ge projesini hayata geçirdi. Ege Teknopark bugün 133 firması, 700’ün üzerinde personel ile ülke ekonomisine katkı sunuyor. Bizlerin ve firmalarımızın her daim yanında olan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
“Gençlere destek sağlıyoruz”
Ege Teknopark’ın öğrencilere olan katkılarından bahseden Uluslarası Projeler ve Etkinlikler Uzmanı İrem Ceren Geren, “Ege Üniversitesi, girişimcilere ve girişimci adaylarına; teknik imkânlarından, hizmetlerinden ve sosyal olanaklarından yararlanma konusunda avantaj sağlıyor. Girişimcileri ve akademisyenleri bünyesinde barındıran Teknopark ayrıca öğrencilere de olanak sağlıyor. Üniversite öğrencileri hem Şirketlerin projelerinde görev alıyor hem de Ege Üniversitesi Teknopark bünyesinde ön kuluçka ekipleri arasında yer alıp, kendi şirketlerini kurarak girişimci olma fırsatı kazanıyor. Ege Teknopark’ta Ar-Ge yürüten firmalar ve kuluçka firmalarıyla birlikte aktif olan 133 firmamız bulunuyor. Uygulayıcı kuruluşu olduğumuz TÜBİTAK 1512 BİGG Projesi kapsamında her yaş grubundan kişiye, girişimciye ulaşmayı hedefliyoruz. Proje özelinde öğrencilerin girişimcilik alanında etkinliklerini artırmak için tanıtım toplantıları düzenleyip program hakkında bilgiler veriyoruz” diye konuştu.
Teknopark uluslararası projelerde yer almaya devam ediyor
Yürütülen projeler ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Emre İlker, “Ege Teknopark bünyesinde yürütülmekte olan iki adet Avrupa Birliği destekli projemiz bulunuyor. Bu projelerden biri olan Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği eş finansmanı ile Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında yürütülen “D-TECH4Ent” projesidir. Ege D-Tech Projesi; bölgedeki derin teknoloji ve inovasyon kapasitesini geliştirerek, yenilikçi ürünlerin ticarileştirilmesi ve uluslararasılaştırılması süreçlerinde girişimcilere destek olmak, ilgili paydaşlar arasında iş birliği ağları ve stratejik ortaklıklar kurulmasını teşvik ederek İzmir bölgesinin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunuyor. Ekonomik kalkınmanın öncüleri arasında yer alan sağlık teknolojileri, yaşam bilimleri ve yapay zeka teknolojileri ile derin teknoloji sektörüne odaklanan bu proje, eğitim, kuluçka, danışmanlık ve ağ oluşturma faaliyetlerinin yanı sıra İzmir’deki derin teknoloji girişimcileri ve ilgili yatırımcıların da kapasitesini geliştirmeyi hedefliyor. Yine proje kapsamında oluşturulan kuluçka merkezi “Ege Deep – Tech Factory” (Ege Derin Teknoloji Fabrikası), derin teknolojiyle ilgili inovasyonların üretilmesi için donanım malzemeleri ve makinelerini bünyesinde barındırıyor. Bir diğer proje ise kısaca D-TECH4MigrEnt Projesi olup, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen ENHANCER Projesi kapsamında uygulanıyor. Proje, İzmir’de derin teknoloji alanına ilgi duyan girişimcilere ön kuluçka hizmeti sunarak onların girişimcilik bilgi ve yetkinliklerini geliştirmeyi amaçlıyor” dedi.
Teknopark bünyesindeki şirketler piyasada adlarını duyuruyor
Ege Teknopark bünyesinde girişimlerine başlayan pek çok başarılı firma olduğunu ifade eden Prof. Dr. İlker, “Dermis Pharma Sağlık ve Kozmetik Ürünleri A.Ş., 2016 yılında, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özgen Özer, Prof. Dr. Evren Homan Gökçe ve Doç. Dr. Sakine Tuncay Tanrıverdi tarafından, diyabet kaynaklı yaraların ve yatak yaralarının hızlı ve etkili tedavisini sağlayan biyoaktif yara örtüsü Dermalix’in ticarileştirilmesi amacıyla kuruldu. Abdi İbrahim’e lisanslandı. Ar-Ge çalışmalarını Teknopark bünyesinde yürüterek sonrasında seri üretime geçen Bilicra firması, çocukların güvenliği ve evcil hayvanların bakım malzemeleri ve akıllı ev ürünleri gibi alanlarda üretim yapıyor. Ayrıca, Mert Can Kurum’un kurucusu olduğu Ruby Games adlı oyun şirketi, 2018'de faaliyetlerine başlamasından bu yana ABD en iyi listelerinde yer alan 13 oyun yayınladı. 35'ten fazla üyesi olan bir ekiple dünya çapında 500 milyondan fazla indirmeye ulaştı. Kendi Ar-Ge alanlarında çok sayıda başarılı girişimciyi bünyesinde barındıran Ege Teknopark yakında girişimciler, üniversite araştırıcıları ve ilgili sektörler için hizmete sokacağı Derin Teknoloji Fabrikası için çalışmalarına hızla devam etmektedir. Ege Teknopark’ın bütün bu alanlarda başarılı bir şekilde ilerlemesine öncülük eden Ege Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak hocamıza şükranlarımızı sunuyoruz dedi.”