İzmir'de bulunan Yedi Uyuyanlar Mağarası nerede? Hikayesi ne?

İzmir'de bulunan Yedi Uyuyanlar Mağarası, hem İslam dininde hem de Hristiyanlıkta sözü edilen Yedi Uyurlar hikayesindeki mağara olarak biliniyor. Peki Yedi Uyuyanlar Mağarası nerede? Yedi Uyuyanlar Mağarası'nın hikayesi ne? Yedi Uyuyanlar Mağarası'na nasıl gidilir?

Yedi Uyuyanlar Mağarası nerede?

İzmir Selçuk'ta bulunan Efes Antik Kenti'nde yer alan Yedi Uyuyanlar Mağarası ziyaretçileri tarafından büyük ilgi görüyor.
Yedi Uyurlar yüzyıllar boyunca Anadolu da yaşayan ve din kitaplarına da girmiş bir öyküdür. Müslümanlar tarafından Kuran'da Kehf suresinde zikredilen Ahsab-ı Kehf Mağarası'nın günümüzde daha çok Tarsus'ta ya da Afşin'de bulunan mağara olduğu kabul edilirken Hristiyan dünyasıı Efes'teki bu alanı benimsemiştir. Yedi Uyuyanlara mümkün olduğu kadar yakın gömülme arzusu, yüzyıllar boyunca sürmüştür. Azize Maria Magdalene de burada gömülüdür.

Yedi Uyuyanlar Mağarası'nın hikayesi ne?

Farklı kaynaklarda farklı ayrıntılarıyla anlatılan efsaneye göre MS 250 yılı civarında İmparator Decius zamanında yaşayan yedi Hıristiyan genç (Bunlar, birçok kaynakta adları farklı verilen Malta, Malchus, Martinianus, Dionysius, Yohannes, Serapion ve Konstantinus’tur. İslamiyette ise Debernuş, Mesliha, Kafeştateyyuş, Sazınuş, Mekselina, Mermuş, Yemliha ve köpekleri Kıtmir’in adı geçer) imparatorun tanrılaştırıldığı tapınağa kurban sunmayı reddeder ve ölüm tehdidi alınca bir mağaraya sığınırlar. Hükümdar da mağaranın girişine duvar örülmesini emreder. Yedi Uyurlar bir süre sonra uykuya dalar. Gençler uyanır ve her şeyden habersiz olarak yiyecek almak için kente giderler. Bir fırından ekmek almak isteyen Yemliha eski parayı verince artık Decius’un (249-251) değil II. Theodosius’un zamanında (408-450) olduklarını ve arkadaşlarıyla yalnız bir gece değil, 200 sene boyunca uyuduklarını öğrenir. Hıristiyanlık Roma İmparatorluğu’nun her yanında yaygınlaşmıştır artık. Yemliha mağaraya geri dönüp durumu anlatınca, tüm arkadaşlar tekrar uyumaya karar verir ve bir daha uyanmazlar.

Yedi Uyuyanlar Mağarası'na nasıl gidilir?

Mağaraya gitmek için önce İzmir'in Efes Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti'ne gitmeniz gerekiyor.

Efes Antik şehrinin yakınlarında, Panayır Dağı eteklerinde bulunan Yedi Uyuyanlar Mağarası'na Vedius Gymnasium'unun yanından doğuya doğru dönen asfalt yoldan giderek ulaşılabilir.

Yedi Uyuyanlar Mağarası ücretli mi?

Yedi Uyuyanlar Mağarası giriş ücreti yoktur. Zaten mağara taşlık bir alanda yer almaktadır.

İzmir Selçuk