İzmir'in Yıllardır Çözüme Ulaşamayan Sorunu 2022'de Çözülüyor

Tarihi Hava Gazı Fabrikası'nda basın mensuplarıyla buluşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Basmane Çukuru hakkında konuştu. Soyer, "2022 Yılında bu utançtan kurtulacağız" dedi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tarihi Havagazı Fabrikasında Basın mensuplarıyla bir araya geldi. 2021 Yılının değerlendirildiği toplantıda konuşan Soyer, İzmirlilere, şehrin kanayan yarası Basmane Çukuru hakkında çözüm müjdesi verdi. Soyer, "O çukur yıllardır orada içime sindiremiyorum, 2022 yılında şehri bu utançtan kurtacağız" dedi.

Şehir için utanç kaynağı
Kentin yıllardır çözülemeyen sorunu Basmane Çukuru için 4 kere TMSF ile görüştüklerini açıklayarak, "Basmane Çukurunu bir çıban başı olarak görüyorum. O çukurun orada yıllardır bulunması büyük bir utanç. Bu şehrin bir insanı, yöneticisi olarak bu durumdan utanıyorum. Sorunu çözmek için ne gerekiyorsa yapıyoruz. 2022'de şehri bu utançtan kurtaracağız" diye konuştu.

Çeşme ve İnciraltı projeleri
Çeşme ve İnciraltı Projeleri hakkında konuşan Soyer, "Çeşme ve İnciraltı meselesinde ne kadar hassasiyet gösterdiğimizi biliyorlar. Bizim hiçbir önyargı taşımadan dinleyip müzakere ettiğimizi biliyorlar. Sayın Bakan 5 ila 6 kez İzmir’e geldi, biz de dinledik. Şu anda önümüze sunulan bir proje yok. Sadece ilkesel kararlar alındığını biliyoruz. İnciraltı için de önümüze gelmiş bir şey yok. Somutlaşmış bir şey yok. Somutlaştığında başından beri asli görevimizin bu kentin doğasını korumak olduğunu söyledik. Burada da bunu söylemeye devam edeceğiz. Bu kentin insanlarının gelir düzeyini ve refahını artıracak her türlü girişimin içindeyiz ama bu kentin doğasını tahrip edebilecek hiçbir şeyin içinde olmayacağız" dedi.

Hedef 2030 EXPO
EXPO'ya dair önemli açıklamalarda bulunan Soyer, "Kentlerin önemi çok daha fazla artacak, kentler arası rekabet artacak. Biz İzmir için iade-i itibar peşindeyiz. Uluslararası alanda kent diplomasisi üzerinden bir çalışma yürütüyoruz. Almanya’da 5 tane İzmir ofisi açtık.  Başka ülkelerde de açıyoruz, açmaya devam edeceğiz. İzmir’i dünyaya tanıtmak istiyoruz. 2026 EXPO’sunu aldık, ev sahipliği yapacağız. Ama asıl büyük EXPO olan 2030 EXPO’suna başvuru yaptık. Ancak Cumhurbaşkanının, şehri adaylıkta desteklemesi gerekiyor. Henüz buna sahip değiliz. Başvuruyu yaptık, bu başvurunun Cumhurbaşkanının desteğiyle iletilmesi gerekiyor. Bundan vazgeçmeyeceğiz. 2026’daki EXPO tematik, İzmir’in tanıtımı ile ilgili katkı yapacaktır ama asıl hedefimiz 2030’daki EXPO..." dedi.

Belediye binası 2022'de yıkılacak
Deprem sonrası hasar gören İzmir Büyükşehir Belediyesi binasının durumuna ilişkin de açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, Mimarlar Odası’nın Koruma Kurulu’na yaptığı başvurunun kesinleştiğini söyledi. Soyer: “Binayı yıkıyoruz. Çok uzun bir zaman kaybı yaşadık. Anıtlar Kurulu'na bu yıkımın durdurulması ile ilgili bir süreç olmuştu. Kurul onayını verdi sonra üst kurula şikayet edildi. Üst kurul şikayetini bekledik. Orası da kararın verdi. 2022 başlarında yıkacağız. Yerine ne yapılacağı ile ilgili de kurul kurmuştuk burada karar vereceğiz. Ancak büyük ihtimalle yerine büyük bir bina yapılmayacak” diye konuştu.

Turizmde hedef 4.5 milyon
Kent geneline gelen turist sayısını arttırmak için çalışmalarının olduğunu belirten Soyer, "Bizim çok somut bir hedefimiz var. 2 yıl içinde İzmir'in nüfusu kadar turisti İzmir'de misafir etmeyi hedefliyoruz. Bunu yapacak bir çok çalışmamız var.  Nisan'da Midilli seferleri başlatıyoruz. Hedefimiz haftada 3 kruvaziyerin İzmir'e gelmesi. Hangi noktalardan İzmir'e direkt uçuşların olması için  çalışmalar yapıyoruz. Yeni noktalar tespit etik bunu 11 Ocak'ta açıklayacağım. 4,5 milyon turist seviyesine 2024'e kadar ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

400 Klinikte kısırlaştırma başlıyor
Son dönemde sıkça gündeme gelen sokakta yaşayan hayvanlar için protokol hazırladıklarını duyuran Başkan Soyer, "Sokak hayvanları konusunda insanlarımızın gösterdiği duyarlılık çok kıymetli. Batıda sokak hayvanı yok diye övünüyorlar bence bu övünülecek bir şey değil. Onlar sokak hayvanlarını itlaf ettiler. Biz hala merhameti taşıyan insanlarız. Bence bu takdir edilecek bir durum. Bizim mevzuatımız var. Bu mevzuat biraz kopyala-yapıştır... Diyor ki; sokakta yaşayan bir hayvan belediye yetkilileri tarafından alınır sonra tekrar alındığı yere bırakılır. Batıda, o hayvanın sahibi vardır. Ama bizde öyle bir şey yok. O yüzden bu mevzuatın değiştirilmesi gerekiyor. Bize göre düzenlenmesi gerekiyor. Biz ne yapıyoruz? Sokakta gördüğümüz bir hayvanı alıp kısırlaştırılması gerekiyorsa kısırlaştırıp akımlarını yapıyoruz ve aynı noktaya bırakıyoruz. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Biz can dostlarla ilgili Gökdere’de bin 500 hayvanlık çok modern bir tesis yapıyoruz. En geç Şubat ayında açmayı planlıyoruz. Ayrıca şöyle bir çalışma başlattık Veterinerler odasıyla bir anlaşma yapıyoruz. Yaklaşık 400 kliniği belediyenin kliğini haline getiriyoruz. Onlar kısırlaştırmayı yapacaklar. Biz onlara ücretini ödeyeceğiz. Biz sokak hayvanları konusundaki uzun vadeli çözümün kısırlaştırmadan geçtiğini düşünüyoruz. Bunu yaptıkça birlikte yaşamayı uzatmış ve kolaylaştırmış olacağız. Bu da uzun vadede hepimizin vicdanını rahatlatan ve bir arada yaşamamızı mümkün kılan bir şey olacak” dedi.

Tarıma yönelik çalışmalar 
Tarıma ilişkin de konuşan Başkan Soyer, küçük üreticiyi desteklemeye devam edeceklerini belirtti ve “Gıda krizi ve güvenliğinin çok büyük bir tehdit olduğunun fakrındayız. Ayrıca üreticilerimizin üretimden koptuğunun da farkındayız. Bu da çok büyük bir tehdit, Biz de küçük üreticinin üretmesi için projeler üretiyoruz. Üretmesi, ürününe değer katması ve onu pazarlaması için çalışıyoruz. Bunun için tarım okulları ve tesisler açıyoruz Gücümüz yettiğince hem küçük üreticiyi yaşatacak hem de kuraklıkla mücadele edecek çalışmalar içindeyiz” diye konuştu.


 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer 2021 Değerlendirme Tarihi Havagazı Fabrikası Hayvan Hakları Basmane Çukuru Tarım Gıda Krizi EXPO