Mahkemeden Buca Cezaevi kararı!
İzmir 4. İdare Mahkemesi, Buca Cezaevi arazisiyle ilgili flaş bir kararın altına imza attı. Mahkeme; rezerv alan kararının iptal edildiğini vurgu yaparak hazırlanan planları da iptal etti. Kararda, 'Dayanaksız kalan uyuşmazlık konusu işlemlerde de hukuka uyarlık bulunmamaktadır' denildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, başlangıçta Buca Cezaevi bölgesini rezerv alan olarak belirlemişti. Ancak, daha sonra cezaevi yıkıldı ve bu alana apartmanlar ile yeşil ve rekreasyon alanları dahil yeni planlar hazırlandı.
Bu kararlar, Büyükşehir Belediyesi ve birçok sivil toplum kuruluşu (STK) tarafından eleştirildi ve mahkemeye taşındı. İzmir 6. İdare Mahkemesi, Bakanlık tarafından alınan rezerv alan kararını iptal etti ve bu karar 10 gün önce verildi. İzmir 4. İdare Mahkemesi de Bakanlık tarafından hazırlanan planlarla ilgili önemli bir karar aldı ve bu planları hukuka aykırı buldu.
Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi: "…Dava konusu imar planlarının dayanağı olan ve İzmir ili, Buca ilçesi, İnönü Mahallesinde bulunan 673 ada 12, 101, 166, 171, 172, 173, 175, 177, 190, 202, 213, 222 sayılı parseller ile 7229 ada 27 ve 28 sayılı parselleri ve 7240 ada 1, 2, 3, 31 ve 32 sayılı parselleri kapsayan alanın rezerv yapı alanı olarak belirlenmesine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 04/08/2020 tarih ve 163086 sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada, İzmir 6. İdare Mahkemesinin 22/06/2023 tarih ve E: 2022/2131 sayılı kararıyla 'Bu durumda, dava dosyasında bulunan bilgi belgeler ile bilirkişi raporu birlikte değerlendirilmesi neticesinde, dava konusu parsellerin Rezerv Yapı Alanı kapsamına alınmasına dair 'Rezerv Yapı Alanı Gerekçe Raporu'nun, mevzuat hükümleri ile tarif edilen teknik ve nesnel tespitlerden yoksun olduğu, raporda sadece dayanak alınan mevzuat hükümlerine yer verildiği, parsellere yönelik özel herhangi bir inceleme yapılmadığı, dava konusu parsellerin içerisinde bulunduğu konumda tekil olarak kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında rezerv yapı alanı olarak belirlenmesini gerektirecek herhangi bir analitik ya da gözlemsel veriye dayalı tespitte bulunmadığı görülmekle, dava konusu parsellere yönelik 'Rezerv Yapı Alanı Gerekçe Raporu'nun 6306 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin 4. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendi hükümlerine uymadığı anlaşıldığından, işbu gerekçe raporuna dayalı olarak tesis edilen uyuşmazlık konusu parsellerin rezerv yapı alanı olarak belirlenmesine yönelik dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır." şeklinde ifade edilerek işlemin iptal edildiği görülmektedir.
Bu nedenle, yukarıdaki mahkeme kararlarına dayanarak, bu alandaki planların da hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.
Sonuç olarak, belirtilen gerekçelerle dava konusu işlemin iptal edilmesine karar verildi. Kararın tebliğini takip eden 30 gün içinde İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne istinaf yoluna başvurulabilir.