Pandemi sokak hayvanlarını nasıl etkiledi?

Türkiye'de 1 yılı aşkın süredir etkisini gösteren ve insanlığın tüm yaşam pratiklerini etkileyen Covid-19 Pandemisi insanların doğa ve diğer canlı hayatıyla ilişkisini de dönüşüme uğrattı.

Kapanma dönemlerinde evlere hapsolduğumuz, açılma dönemlerinde kent dışı doğaya akın ettiğimiz pandemi boyunca süregelen bu kitlesel ve değişken toplumsal hayat, doğayı ve canlı yaşamını da oldukça etkilemiş görünüyor. Özellikle kent yaşamında bizlerle birlikte var olan sokak hayvanları yani can dostlarımız, pandeminin ortaya çıkardığı değişikliklerden, onları alıştırdığımızın aksine yalnız bıraktığımız zamanlarda hayati derecede etkilendi.
Sokak hayvanlarının pandemiden nasıl etkilendikleri konusunda açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi Sorumlu Veteriner Hekim Emrah Soylu, “Covi-19 pandemisi sürecinde sokak hayvanlarının sağlığı pek çok noktalarda olumsuz etkilendi” ifadelerini kullandı.
SOKAĞA TERK EDİLDİLER
Pandeminin ilk dönemlerinde virüsün bulaşı koşulları ve hastalığın seyri hakkında ortaya çıkan bilgi kirliliğine bağlı olarak insanların birlikte yaşadıkları hayvanları sokaklara terk ettiklerini hatırlatan Soylu, “Öncelikle 2020 Mart- Nisan aylarında bazı evcil hayvan bakan insanların uzun yıllardır var olan korona virüs enfeksiyonlarının varlığından internet sayesinde haberdar olmaları sonucunda evlerinde baktıkları kedi ve köpekleri Covid-19 taşıyıcısı olabileceği şüphesiyle hayvanlarını sokağa terk etmişlerdir.” dedi.
SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARINDA AÇ KALDILAR
Ege Üniversitesi Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi Sorumlu Veteriner Hekim Emrah Soylu, insanların evlere kapandığı dönemlerde kent merkezlerinin boşalması sebebiyle sokak hayvanlarının beslenme koşullarının da ağırlaştığını vurgulayarak, “Toplu yaşanan mekanlarda (meydanlarda, çarşılarda, sahillerde vb.) yaşayan hayvanlar sokağa çıkma yasağı nedeniyle aç kaldılar.” dedi.
BELEDİYELER YARDIMA KOŞTU
Soylu, “Bu nedenle bazı belediyeler kedi, köpek, kumru, martı gibi bu noktalarda yaşayan hayvanları beslemiştir.” şeklinde değerlendirmelerde bulunarak yerel yönetimlerin sokak hayvanlarının yardımına koştuğunu hatırlattı.
EFES SELÇUK BELEDİYESİ’NDEN RAPOR
Efes Selçuk Belediyesi 4 Nisan Sokak Hayvanları Koruma Günü nedeniyle bir rapor yayınladı. Raporda Efes Selçuk Belediyesi’nin veterinerlik hizmetleri kapsamında pandemi döneminde kent genelinde sokak hayvanları için yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler yer alıyor.
Efes Selçuk Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü raporunda yer alan bilgilere göre pandemi süresince toplam 730 adet köpek ve kedi kısırlaştırılırken, 1420 hayvan tedavi edildi. 1500 adet talep yerine getirilerek, hasta yaralı ve bakıma muhtaç hayvanların tedavileri de belediyeye ait hayvan bakımevinde gerçekleştirildi.
HAYBULANS CAN DOSTLARI İÇİN ÇALIŞIYOR
Can dostları için hizmet veren haybulans ile kentte yaşayan sokak hayvanlarına yaralanma, araç çarpması, zehirlenme gibi durumlarda hızlı müdahale edilerek; ilk müdahalesi veteriner hekim tarafından yapılan sokak hayvanları kliniğe sevk edildi.
Pandemi koşullarında özellikle sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu, işletmelerin kapalı olduğu günlerde sayısı her geçen gün artan gönüllü hayvan severlerle birlikte belediye personeli tarafından sokak hayvanları için mama dağıtımı yapıldı. Efes Selçuk Belediyesi tarafından ayrıca kedilerin daha sağlıklı bir ortamda beslenerek barınabilecekleri kedi evleri kentin çeşitli noktalarına yerleştirildi.
SATIN ALMA SAHİPLEN
Sokak hayvanlarının sağlıklı koşullarda yaşayabilmesi için büyük önem taşıyan “hayvan sahiplendirme” konusunda da önemli adımlar atıldı. Efes Selçuk Belediyesi’nin hayvan barınağının sosyal medya hesaplarından (https://www.instagram.com/selcukbelediyesihayvanbakimevi/)  yürütülen çalışmayla 132 can dostu yeni yuvalarına kavuştu.
PANDEMİDEN EN ÇOK ETKİLENEN ŞEHRİN SESSİZ SAKİNLERİ 
Efes Selçuk’ta faaliyet gösteren bir klinikte can dostlarına hizmet veren Veteriner Hekim Selim Korur ise sokak hayvanlarının pandemide yaşadıkları ve sürdürülen çabalar hakkında, “Uzun yıllardır insanlarla birlikte ve onlara muhtaç yaşayan sokak canları gerek lokanta kafe gibi mekanların kapalı olması gerek sokağa çıkma yasakları nedeniyle sonucu açlık susuzluk ile mücadele etmek zorunda kaldılar. Hasta sakat yaralı olan hayvanlar kısıtlama nedeniyle daha geç fark edildi. Bir hekim olarak ben en sevindiren kısım ise bu zorlukların en erken sürede fark edilip kurumların ve gönüllülerin bir araya gelerek şehirlerin sessiz sakinlerine bu
zor günlerinde ellerindeki tüm imkanlarla yardıma koşmalarıdır. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.






 

pandemi sokak hayvanları hayvanlar haybus