Seçim belirsizliği piyasaları nasıl etkiledi?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda sonuçlanmaması, ekonomik göstergelerde olumsuz etki yarattı. Borsa İstanbul'da sert düşüş yaşanırken, Türkiye'nin kredi risk primi altı ayın zirvesine çıktı. Dolar/TL ise 19,67 seviyesini gördü.

Millet İttifakı’nın ilk turda seçimi kazanacağı beklentisiyle geçen hafta yükseliş trendine giren Borsa İstanbul, seçimlerin ikinci tura kalmasıyla birlikte sert bir geri çekilme yaşadı. BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününde yüzde 6,38 değer kaybederek 4.489,58 puana indi. Endeksteki sert düşüş nedeniyle Borsa İstanbul’da devre kesici uygulaması başlatıldı.

Bankacılık sektörü, geçen haftaki toparlanmanın ardından en çok değer kaybeden sektör oldu. Seçim belirsizliğinin önümüzdeki iki hafta boyunca borsada dalgalanmaya neden olması bekleniyor.

Risk primi rekor kırdı

Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren kredi risk primi (CDS) de seçim sonuçlarından olumsuz etkilendi. Geçen hafta 500 baz puanın altına inen CDS, seçimlerin ikinci tura kalmasının ardından 606 baz puana fırladı. Bu seviye, Kasım 2022’den bu yana görülen en yüksek seviye olarak kaydedildi.

Kurda şartlara uyum sağlama

Dolar/TL ise seçim sonrasında yeni haftaya 19,6196 seviyesinden başladı. Kur daha sonra 19,67’yi aştı. Döviz kurunda beklenenden daha az bir artış yaşanması ‘şartlara uyum sağlama’ olarak değerlendirildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moodsy ise seçim sonuçlarına ilişkin yayımladığı notta yeni bir Erdoğan döneminin çok yüksek enflasyonla birlikte makroekonomik istikrarsızlığı beraberinde getireceği uyarısında bulundu.