Soyer karnesini açıkladı: 165 projenin 144'ünü gerçekleştirdik

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, göreve yeniden talip olduğunu belirterek, 'Biz geçen 5 yıl içinde mutfağı toparladık, şimdi salonda yemek vermek istiyoruz' dedi.

FOX TV’de İlker Karagöz ile Çalar Saat programına konuk olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2019’da göreve gelmeden önce vaat ettiği 165 projenin 144’ünü tamamladıklarını belirterek, yeni döneme talip olduğunu açıkladı.

 

Bu benim karnem

Soyer şu açıklamaları yaptı:

Göreve geldiğimiz zaman 165 proje vaadinde bulunmuştuk, bunları 3 cemre ile sunmuştuk. Vaat ettiğimiz projelerin 144’ünü gerçekleştirdik. Bu benim karnem… Bu süre içinde altyapıya asıl büyük yatırımı yapmaya çalıştık, 3 raylı sistem yatırımı aynı anda sürüyor. Narlıdere Metrosu’nda sona geldik 7 şubatta açacağız, Buca Metrosu, İzmir tarihinin en büyük yatırımı ve kendi kendini geri ödeyen bir yatırım. Çiğli tramvayı da 14 Şubat’ta açılacak.

 

60 milyarın üzerinde

Yatırımlarımızın bugünkü değeri ile 2 milyar 151 milyon Euro olduğunu söyleyebiliriz. Türk Lirası olarak 60 milyarın üzerinde…. Sadece 11 milyar kira Körfez’in temizliği için harcıyoruz. Körfez’deki kokuyu kestik ama yüzülebilir bir körfeze dönüştürmek için çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Şehrin altyapısını tamamen değiştiriyoruz. Kemeraltı’nın sokakları altına yeraltı nehirleri yapıyoruz. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne gireceğiz. Bütün bunları dışarıdan baktığınızda görmeyebilirsiniz, hepsi yerin altında… Biz yerin altında bambaşka bir şey inşa ediyoruz; metrolarıyla, kanallarıyla… Bütün bunları yapmamızın sebebi; yaşanabilir, dirençli bir şehir yaratmak istiyoruz.

 

Muazzam yatırım

İzmir’deki binaların deprem güvenlik karnelerini çıkartıyoruz, 100 bin binayı tamamlamak üzereyiz. İzmir’in yeraltı fotoğrafını çekiyoruz ve İzmir’in deprem dayanıklılığını artırmak için mücadele ediyoruz. Bir yandan da kentsel dönüşümü başlattık, önceki gün 190 aileye yeni anahtarlarını teslim ettik. Özetle; geldiğimiz günden beri yeraltına muazzam yatırım yapıyoruz. Üstelik bunları en zor en sıkıntılı dönemlerde yapıyoruz. Bütçemizin yüzde 40’ını yatırıma ayırıyoruz.

 

Aday adayıyım

‘Aday adayı mısınız?’ sorusuna yanıt veren Başkan Soyer, "Net olarak aday adayıyım. Çünkü biz geçen bu 5 yıl içinde mutfağı toparladık, şimdi salonda yemek vermek istiyoruz. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Eminim ki o İzmirliler yeraltında olduğunu bildikleri yatırımların ne kadar kıymetli olduğunu biliyorlar. İzmirliler sadece bir siyasi partiye, hizmet performansına oy vermezler, aynı zamanda özgürlüğe, laikliğe, demokrasiye oy verirler. O yüzden biz kendimizle yarışırız, daha iyisini nasıl yapabiliriz diye… O nedenle dünyayla entregre olmaya çalışırız. O nedenle İzmir’in dünyadaki yerini büyütmeye, İzmir’in dünyadaki farkındalığını arttırmaya çalışırız. Avrupa ile 10 yılı aşkın süredir kurduğumuz bütün bu ilişkiler aslında bu amaca matuftur. Avrupa Ödülü de Avrupa Bölgeler Meclis Başkanlığı da… İnşallah önümüzdeki haftada da Avrupa Gençlik Başkenti ilan edileceğiz. Özetle tüm bunları yapmamızın sebebi bu. Ve görecekseniz biz İzmir’i yine Türkiye’nin lokomotifi olarak, yine Anadolu’daki aydınlığın müjdecisi olarak ileriye taşıyacağız." dedi.