SpaceX ile NASA, ISS'i Dünyaya İndirmek İçin Anlaştı

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu (ISS) dünyaya emniyetli bir şekilde indirmek üzere ABD’li uzay ve roket üreticisi SpaceX ile 843 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı.

NASA, ISS’nin yörüngeden ayrılması için SpaceX ile ortak çalışmayı tercih ettiğini X’te sosyal medya platformu üzerinden duyurdu. 2030 yılında ISS’nin görevinin sona ermesinin ardından yörünge dışına çıkarılmasını sağlayacak uzay aracının tasarlanması için NASA ile SpaceX arasında 843 milyon dolarlık anlaşma imzalandı.

NASA, oluşturulacak uzay aracı ile ISS’nin dünyadaki yoğun nüfuslu bölgelere risk oluşturmayacak şekilde okyanusa indirilmesine karar verdi. ISS’nin bazı parçalarının aşınma ve yıpranma nedeniyle sınırlı kullanım ömrü olduğunu belirten NASA, bu araç ile yöründe dolaşan yaklaşık 110 metre genişliğindeki uzay çöplerinin engellenmesini hedefliyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun inşası, 1984 yılında dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ve ABD Kongresi tarafından onaylandı. ABD, Kanada, Japonya ve Avrupa ülkeleri tarafından inşa edilmeye başlanan istasyon, karmaşık robotik sistemler ve uzay giysili insanlar tarafından uzayda bir araya getirildi.

Rusya’nın da 1993 yılında davet edildiği UUİ, NASA, Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) katkılarıyla oluşturuldu. Uluslararası Uzay İstasyonu Programı, uluslararası uçuş ekiplerini, fırlatma araçlarını, eğitim ve bilimsel araştırma topluluklarını bir araya getiriyor.