Tugay'dan memur kriziyle ilgili açıklama: "Yakarız yıkarız" diyenlere kulak asmadan İzmir'e hizmete devam edeceğim

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve memur sendikaları arasında yaşanan Sosyal Denge Tazminatı anlaşmazlığı nedeniyle toplu sözleşme görüşmeleri çıkmaza girdi. İki gündür devam eden memur eylemleri sırasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Tugay, "Kanunun belirlemiş olduğu üst sınıra çıkamayız. Zaten İzmir dışında hiçbir yerde uygulanmıyor" diyerek sendikanın taleplerine yanıt verdi. Ayrıca memur eylemleriyle ilgili soruşturmaların başlatılacağını

Tugay, "Kanunun belirlemiş olduğu üst sınıra çıkamayız. Zaten İzmir dışında hiçbir yerde uygulanmıyor" diyerek sendikanın taleplerine yanıt verdi. Ayrıca memur eylemleriyle ilgili soruşturmaların başlatılacağını belirten Tugay, "Görevimin başındayım. Yakarız yıkarız diyenlere kulak asmadan İzmir’e hizmet vermeye devam edeceğim. Bu durum doğrusu anlaşıldığında çözülecek diye umuyorum. Yasa dışı davranma eğiliminde olan varsa da gerekenler yapılır" dedi.

657 Sayılı Kanun Hatırlatması

Tugay, memurların taleplerinin karşılanamaması durumunda tepki göstermelerinin doğal olduğunu ancak devlet memuru olarak 657 sayılı kanuna tabi olduklarını vurguladı. "Dün yaşanan durumlar son derece tatsızdı. Belediye meclisini engellemek demek istemiyorum ama düzeni bozma durumu yaşandı. Mesai saati içerisinde belediye hizmet binası içinde yaşanmaması gereken durumlar oldu. Bu konuyla ilgili soruşturmalar olacak" diye ekledi.

Sosyal Denge Tazminatı Talepleri

Tugay, sendikanın talep ettiği Sosyal Denge Tazminatı'nın kanunun belirlediği sınırın üzerinde olduğunu ve bu sınıra çıkılamayacağını belirtti. İzmir dışında hiçbir şehirde bu uygulamanın olmadığını ifade eden Tugay, "Geçen dönem yasal sınırın üzerinde ödeme yapılmış, fakat bunu ben imzalamadım. Sayıştay'ın raporunda ‘geçen dönem yasal sınırın üstünde ödeme yapan belediye başkanı hakkında soruşturma yapılması’ ifadesi var. Bu durumlar bizi anlaşma yapamaz hale getiriyor" dedi.

Tasarruf Tedbirleri ile İlgili Değil

Tugay, konunun tasarruf tedbirleriyle alakalı olmadığını belirterek, "Karşıyaka'da iken yasal üst sınırın bir miktar üzerinde sözleşmeye imza attım, ancak daha sonra yüksek artış taleplerini kabul etmedim. Yasal üst sınırı devlet belirliyor. Burada 6 binden fazla memurla ilgili bir karar var. Olası bir kamu zararı göze alamayacağımız bir suçtur. Böyle bir şeyi ne ben ne de başka bir belediye başkanı yapamaz" diye konuştu.

Çalışanların Hakları Güvende

Tugay, parti olarak her zaman memurların grevli toplu sözleşme hakkını savunduklarını, ancak hükümetin koyduğu yasal üst sınıra uymak zorunda olduklarını belirtti. "Tüm çalışanların hakları güvende" diyerek çalışanların haklarının korunacağını ifade etti.

"İzmir'e Yakışmıyor"

Bazı çalışanların gergin ve heyecanlı olduğunu gözlemlediğini belirten Tugay, "Bu davranışın İzmir’e yakışmadığını söylemek istiyorum. Dışardan gelenlerin de olduğunu öğrendik. Fevri çıkışları olan insanların kimler olduğunu incelemek gerekiyor" dedi.

"AK Parti Fırsatçılık Yapıyor"

Tugay, hükümetin koyduğu sınırlara rağmen belediyeyi eleştirenlerin fırsatçılık yaptığını söyleyerek, "Temmuz ayında maaş artışları olacak. Umuyoruz ki memurların ihtiyaçlarını karşılayacak bir artış olur. Yasal üst sınır konusunda da hükümetin gerekli adımları atmasını bekliyoruz" dedi. Tugay, genel merkezi ve il başkanını bilgilendirdiğini belirterek, görevini yasal çerçevede yapmaya devam edeceğini ifade etti.