Uzmanı uyardı: Kurban etlerini ilk 24 saat içinde tüketmeyin

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde et tüketimi konusunda vatandaşları uyaran Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, etlerin ilk 24 saat içerisinde tüketilmesinin ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirtti. Yeşilyaprak, erken et tüketiminin 'ölüm katılığı'na ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini ifade etti.

‘Etlerin İlk 24 Saat Dinlenmesi Şart’

Kurban etlerinin kesildikten sonra hemen tüketilmemesi gerektiğini belirten Yeşilyaprak, "Kurban etinin ilk 24 saat boyunca buzdolabında dinlenmesi gerekiyor. Bu süre zarfında eti tüketmemek gerekiyor. Aksi takdirde 'rigor mortis' yani 'ölüm katılığı' oluşur. Bu durumdan kaçınmak için eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt kısmında 24 saat dinlendirmeliyiz. Sonrasında eti küçük parçalara ayırıp tek porsiyonluk halde derin dondurucuya koymamız gerekiyor. Ayrıca çözülmüş eti yeniden dondurmak bakteriyel enfeksiyon riskini artırır," dedi.

Bayramda Beslenmeye Özen Gösterin

Bayram sofralarının zengin içeriği nedeniyle dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Yeşilyaprak, "Yoğun kolesterol içeren bir kahvaltıyla güne başlamak kalp damarlarında ciddi hasara yol açabilir. Bu yüzden hafif bir kahvaltı öneriyorum. Etleri pişirirken ızgara, haşlama veya buğulama yöntemlerini tercih edebiliriz. Az yağ kullanılan veya kızartılmayan yöntemler daha ideal. Mangalda ise etle kömür arasında en az 15 santimetre mesafe olmalı, aksi takdirde et kömürleşir ve kanserojen madde oranı artar," şeklinde konuştu.

‘Her İkrama Evet Demeyin’

Bayram ziyaretlerinde ikram edilen yiyeceklerin yoğun tüketiminin metabolizmaya zarar verebileceğini belirten Yeşilyaprak, "Bayramda misafirliklerde herkesin ikramını kabul etmek zorunda kalıyoruz, ama bu sağlık açısından iyi değil. Her ikramı kabul etmemek ve bir porsiyonu aşmamak önemli. Tatlı tüketiminiz bir porsiyonla sınırlı olmalı. Et tüketimi ve doymuş yağ alımı yüksek olursa, yanında fruktoz alımı da fazlaysa ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Tatlı veya ağır bir öğünden sonra en az 1 saat yürüyüş yapmayı ve sıcak havalarda en az 2,5 litre su içmeyi unutmayın," dedi.