Yeni Tarım Düzeni Efes Tarlası Yaşam Köyü'nde Konuşuldu
Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 82. Yıl dönümü sebebiyle Efes Tarlası Yaşam Köyü'nde 'Köy Enstitülerinin Işığında Yeni Tarım Düzeni' etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Köy Enstitülerinin ilk mezunlarından Öğretmen İlyas Kalay, üreticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Etkinlik kapsamında düzenlenen Tarım Söyleşisinde konuşan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Biz belediye olarak Köy Enstitüleri ruhuyla gıda egemenliğini savunmak, gelecek nesillere doğru tarım tekniklerini aktarabilmek, uygulamalı olarak bunları yaşatabilmek, İsmail Hakkı Tonguç gibi, Hasan Ali Yücel gibi isimlere kıymet verdiğimizi ifade etmek adına Efes Tarlası Yaşam Köyü’nü kurduk. Amacımız çocukları yetiştirebilmek, amacımız çiftçilerin kendi deneyimlerini paylaşabilmesini sağlamaktır. Bugün aramızda İlyas Kalay var. İlyas Hocamız, Efes Tarlası Yaşam Köyü’nü gazetelerden duyarak Salihli’den buraya geldi. İlyas Hocam Köy Enstitüleri’nin ilk mezunlarından, bir sürü öğrenci yetiştirmiş 98 yaşında gencecik bir delikanlı. “Köy Enstitüleri’nin Gerçekleri” adında bir kitabı da var. İlyas Hocamızın duygulanarak baktığı şeyler, Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün sadece binalardan değil açıldığından beri işleyen bir yer olduğunun kanıtlandığı en güzel günü oldu. Biz Efes Tarlası Yaşam Köyü ile yaşamı inşa etmeye çalışanlarız. Bize yürek verdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Yldırım: Köy Enstütilerinin Işığıyla Bugünü Görüyoruz
Başkan Ceritoğlu Sengel’in ardından konuşan, Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Yeni Tarım
Düzeni kitabında Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün hikâyesine yer verdiğini belirtti. Köy Enstitüleri’nin kuruluş sürecine değinen Yıldırım; “Köy Enstitüleri’nin kuruluşundan bu
yana 82 yıl geçti. Biz halen daha Köy Enstitüleri’nin, İlyas Öğretmenlerin ışığıyla bugünleri
görüyoruz. Köy Enstitüleri modelini bugün kırsalda uygulayarak hem tarımda hem de
eğitimde başarı elde edeceğimizi söyleyebiliriz” dedi. Köy Enstitüleri’nin 82. Kuruluş yıl dönümünde Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde olmanın öneminde değinen Yıldırım; “Biz tarıma dair her yerde konuşuyoruz ama Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde bu söylediklerimizin hayata geçirilmesini, sadece sözde değil uygulamada da hem üreticilerin hem çocukların kısaca herkesin bu felsefeyi uygulayabilecekleri bir ortamı yaşıyoruz. Dolayısıyla Filiz Başkan’a çok teşekkür ediyorum. Bütün olumsuzluklara rağmen üretimin devam etmesi, üretim sevincinin yaşanması ve benim de buna tanıklık etmem benim açımdan büyük bir mutluluktur” dedi.
Dünyada pandemi ile birlikte yeni bir tarım düzeninin kurulduğunu belirten Ali Ekber
Yıldırım; “Türkiye’nin tarımsal potansiyeli gerçekten çok yüksek. Dış politikadan eğitime
birçok alanda karamsar bir tablo olsa da ben kendi adıma tarım ile her seferinde
umutlanıyorum. Efes Tarlası Yaşam Köyü’nü görünce umutlanıyorum. Belediyeler tarıma
ciddi destek sağlıyor artık. Üretimin sürdürülebilir bir hale getirilmesiyle Türkiye’nin
çıkışının tarımda olduğuna inanıyorum” dedi.
Ali Ekber Yıldırım konuşmasının ardından Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün ziyaretçileri için
Yeni Tarım Düzeni adlı kitabını imzaladı. Üreticilere ve vatandaşlara kompost gübre, fide ve atalık tohum dağıtıldı. Başkan Ceritoğlu Sengel, çocuklarla birlikte Efes Tarlası Yaşam Köyü plantasyon alanında çocuklarla birlikte fide ekti.